Cykoria kawa

Czy warto pić kawę z cykorii?

Kawa jest nieodłącznym elementem dnia u bardzo wielu osób.

Kawa jest nieodłącznym elementem dnia u bardzo wielu osób. Jednak nie zawsze i nie dla każdego kawa kofeinowa dobrze wpływa na organizm. Warto więc mieć w zanadrzu bardzo dobry zamiennik, czyli bezkofeinową kawę z cykorii. Jest ona nie tylko zdrowsza od innych kaw, ale i nie odbiega od nich smakiem. Na pewno zastanawiasz się, czym jest kawa z cykorii? Dlaczego warto ją pić? Jakie są jej właściwości? Tego wszystkiego dowiesz się, czytając ten artykuł.

Kawa z cykorii – co to właściwie jest?

Cykoria to zielona roślina, która rośnie najczęściej w ciepłych miejscach w Europie, Azji i Afryce. Ma ona bardzo duże właściwości zielarskie. Jej działanie znane było już w starożytności. Na rynku dostępne są dwa rodzaje takiej kawy. Pierwszy z nich to kawa zbożowa z cykorią, która powstaje z palonych ziaren żyta, pszenicy bądź jęczmienia oraz cykorii. Drugi rodzaj takiej kawy natomiast to kawa, która powstaje z samego prażonego korzenia cykorii. Oba rodzaje kawy są bezkofeinowe oraz oba mają korzystny wpływ na organizm.

Cykoria kawa ma w swoim składzie wiele wartości odżywczych. Zawiera ona w sobie takie składniki jak:

  • witaminy z grupy B, razem z kwasem foliowym oraz beta-karotenem;
  • witamina C;
  • potas, fosfor, magnez, mangan, żelazo.

Kawa z cykorii – jakie są jej właściwości lecznicze?

Kawa z cykorii ma niezwykle drogocenny wpływ na organizm ludzki. Dzięki swoim właściwością świetnie wpływa na układ pokarmowy, gdyż przyśpiesza przemianę materii oraz pozytywnie wpływa na trawienie. Co więcej, dzięki temu, że nie posiada w swoim składzie kofeiny, może pozytywnie wpływać na ciśnienie, które obniża. Kawa z cykorii ma także działanie moczopędne, więc bardzo korzystnie wpływa na oczyszczanie organizmu z toksyn. Kawa ta pozytywnie wpływa również na proces odchudzania, gdyż daje uczucie sytości oraz przyśpiesza spalanie tłuszczu. Ponadto, ten napój jest źródłem antyoksydantów, a co za tym idzie, zatrzymuje powstawanie wolnych rodników, co wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na wiele chorób, takich jak m.in. miażdżyca czy nowotwory. Kolejnym leczniczym działaniem kawy z cykorii jest obniżanie “złego” cholesterolu. Dzieje się tak, dzięki obecności błonnika w składzie.

Kawa z cykorii – czy na pewno dla każdego?


Kawa z cykorii jest niezwykle zdrowa i zalecana, ale jej spożywanie nie jest korzystne dla każdego organizmu. Napój ten warto dawkować sobie w sposób rozsądny, gdyż jego zbyt duża obecność w organizmie może mieć także swoje skutki uboczne. Może ona doprowadzić do pojawienia się alergii czy osłabić nasze naczynia krwionośne. Z tego powodu osoby, które chorują na żylaki, powinny pić tę kawę w sposób ograniczony. Powinny jej unikać także dzieci do lat trzech oraz osoby, które mają problem z układem nerwowym.

Coffee obraz autorstwa rawpixel.com - www.freepik.com